Overall Equipment Effectiveness als basis voor continu verbeteren!

Machines worden aangekocht om zo maximaal mogelijk te laten draaien. Dit wil zeggen dat dit liefst gebeurt zonder storingen en stilstanden, zonder kwaliteitsverliezen en op volle snelheid. Met OEE wordt zichtbaar gemaakt welke effectiviteitsverliezen moeten aangepakt worden. Het productieteam kan op die manier aantonen op welke punten ondersteuning nodig is en wat dit eventueel zou kunnen opleveren. Een dagelijkse update van de data is dan wel een vereiste om deze ondersteuning te bereiken.

Wat bereikt u met OEE?

OEE triggert continue verbeteractiviteiten. Door de oorzaken van verliezen te elimineren zal de installatie betrouwbaarder en meer voorspelbaar haar werk doen. Dit zal een positief effect hebben op de productiviteit van het bedrijf. Ook de kosten die gepaard gaan met stilstanden, onderhoud en kwaliteit zullen gereduceerd worden.

Het gebruiken van dit meetinstrument zorgt ook voor een verhoogde betrokkenheid van de medewerker. De operator zal op die manier een brede en diepe kennis over het proces ontwikkelen.

Bij het berekenen van de machine effectiviteit wordt er tevens een gemeenschappelijke ‘taal’ gevormd waarmee diverse disciplines elkaar beter begrijpen. Hieruit kan wederzijds vertrouwen en respect ontstaan.