Orde en netheid op de werkvloer met 5S

Wat is 5S?

5S is een gestructureerde aanpak om orde en netheid op de werkvloer te introduceren in een gestandaardiseerde omgeving. Dit wordt bekomen door het elimineren van overtollige materialen en handelingen en door de aangebrachte verbeteringen te borgen.

De 5S-aanpak van PVO vermindert fouten en verspilling op de werkvloer en levert een grote bijdrage aan een veilige werkplek waar onder optimale omstandigheden gewerkt kan worden. De verkregen productiviteitsverhoging zal bijdragen aan het bedrijfsresultaat.

Bovendien levert 5S uw organisatie een professionele uitstraling op naar bezoekers (klanten, leveranciers, …)

Wat zijn de voordelen van 5S?

Het uitgangspunt van 5S is om niet gebruikte materialen van de werkpost weg te halen en om ervoor te zorgen dat diegene die wel nodig zijn, gemakkelijk terug te vinden zijn. Wat zorgt voor een overzichtelijke en schone werkplaats die veiliger en efficiënter is. Hierdoor wordt er ook meer tijd gespendeerd aan toegevoegde waarde activiteiten en wordt er minder tijd verspild aan het zoeken naar de juiste tools of materialen. Door het verwijderen van materialen komt er ook plaats vrij op de werkpost. Kosten die hiermee geassocieerd zijn, zullen dus ook verminderen.

Het proper houden van de werkplaats leidt tot verminderde stilstanden omdat defecte tools en storingen sneller gedetecteerd worden. Het schoonmaken kunnen we dus zien als preventief onderhoud om te voorkomen dat kleine problemen ongezien kunnen uitgroeien tot serieuze stilstanden.

De orde en netheid die bekomen wordt door het toepassen van 5S zorgt ook voor een verhoogde betrokkenheid bij de werknemers en een aangename omgeving om in te werken.

PVO voorziet zowel opleiding als advies in deze 5S techniek die vaak aanzien wordt als een eerste stap naar een ‘Lean’ bedrijf.