change management

Weerstand tegen veranderen

Veranderingen, niet iedereen aanvaardt deze zonder slag of stoot. Er is altijd een deel dat dit niet zomaar zal laten gebeuren. Hoe ga je om met deze weerstand binnen je organisatie?

Weerstand tegen veranderen: bedrijven die niet stilstaan worden hier vaak mee geconfronteerd.

Indien een organisatie voor verandering kiest, is dit niet altijd naar de zin van alle betrokkenen. Sommige hadden de voorkeur voor een andere weg, anderen vertrouwen het management niet langer, nog weer anderen hebben gewoon geen zin in elke vorm van verandering. Vaak kan het worden herleid naar wantrouwen en onzekerheid voor het nieuwe, gecombineerd met het niet begrijpen waarom de huidige situatie niet langer zou voldoen.

Deze keuze tot weerstand kan worden omgebogen door de juiste leiderschap en coachingstijl met waarbij communicatie van niet te onderschatten belang is.

“energy flows where your attention goes”

Wat is die “weerstand tegen veranderen”?

Als er een verandering inzake organisatiestructuur, productieproces, bedrijfsstrategie, zich aankondigt, zal altijd een deel van de betrokken personen zich hier weigerachtig tegenover stellen. Een zeer menselijke reactie waaraan je nooit ontkomt. Bij de ene zal dit zich wat intenser uiten dan de ander, sommigen zullen snel door deze weerstand heen groeien, anderen doen er werken over of lopen in het meest extreme geval helemaal vast.

Weerstand ontstaat vaak omdat mensen niet graag hun huidige comfort (lees: routine) opgeven en ze vaak gewend zijn aan de bestaande of groeiende ongemakken. Veranderen vergt altijd een inspanning, zelfs al is deze inspanning slechts tijdelijk en resulteert die nadien in een groter comfort, niet iedereen zal er onmiddellijk de voordelen van inzien.

Het enige goede aan weerstand is dat dit het signaal is dat je mensen er wel degelijk mee bezig zijn. Iemand die niet langer gemotiveerd is, zal niet langer energie steken in een proces van weerstand.

Kortom, dit betekent dat je dergelijke signalen niet mag verwaarlozen en er maar beter mee aan de slag gaat.

Change

Aan de slag met weerstand: een essentieel onderdeel van change management ofwel veranderingsmanagement

Weerstand kan worden weggewerkt door een aangepaste leiderschapsstijl en (extra) coaching. PVO geeft je inzicht in wat die weerstand nu juist ontketent. We geven je aan met welke focus de weerstand positief kan worden beïnvloed om zo de intensiteit af te zwakken en/of de tijd te verkorten.

Voorkomen is altijd beter dan genezen: we reiken je enkele management en coaching tools aan die je met enkel emotie dan wel zuivere ratio rekening houden.


Even de koppen samen?